fbpx Biennale Architettura 2018 | Laura Peretti Architects
La Biennale di Venezia

Your are here

Laura Peretti Architects

Rigenerare Corviale_The Crossing


  • Tue - Sun
    10 am - 6 pm

    Fri - Sat until 29 Sept.
    10 am - 8 pm
  • Arsenale
  • Admission with ticket

The ambition of this project is real, it is imaginative and a heroic undertaking for all involved. Working only with the FREESPACE between and under buildings, a whole new territory is proposed. The circulation and movement therefore becomes more porous, more convivial, more secure, and more pleasurable – “setting the Giant free” as the architect says.
The topography is carefully manipulated transforming what the architect describes as the “kilometre-long ’dam’ building into a ’filter’ building”. The resultant FREESPACE forms an intermediate scale between the heroic built form, and the intimate world of the apartments and inhabitants. 7000 occupants inhabit this social megastructure, originally conceived as a protective boundary between the sprawling city and agricultural land. Basic tools such as earthworks, paths, roads, ramps, biodiversity, sunlight and biology are employed to form public democratic spaces, and to establish a connection with nature and with the surrounding agro romano. Laura Peretti has completed extremely refined smaller work to date but has continually shown a commitment to the idea of the transformation of place at the scale of the territory and this is evidenced in her many competitions and works outside of Italy. This experience and skill has borne fruit in this exemplary Rigenerare Corviale project.
YF+SMcN


Share this page on

Biennale Architettura
Biennale Architettura