fbpx Biennale Architettura 2021 | Farshid Moussavi Architecture
La Biennale di Venezia

Your are here

Farshid Moussavi Architecture

Separation and unity Lot 19 Residential Block, La Défense–Nanterre


  • TUE - SUN
    22/05 > 31/07
    11 am - 7 pm

    01/08 > 21/11
    10 am - 6 pm
  • Arsenale
  • Admission with ticket

Farshid Moussavi (British, 1965) of Farshid Moussavi Architecture (UK, est.2011)

OFFICIAL WEBSITE

Description

In a 1977 lecture titled How To Live Together, Roland Barthes asked: how distant from others must we keep ourselves to develop a sociability with them, whilst maintaining our individual freedom? Two years later, Pierre Bourdieu produced a stratified map of social space and argued that social capital is not uniformly available and depends on an individual’s social status. These concepts informed Farshid Moussavi Architecture’s design for the 11.500 m2 residential block in La Défense-Nanterre, Paris. The intention was to rem ove any stratification between the households based on social status, while still providing each with privacy. Since the inhabitants have occupied Lot 19 for several years, the aim was to learn from their experience by asking them to share their thoughts and feelings about living together. From these interviews, it appears that the architecture has indeed helped in connecting the residents, and through it, they have established a bond with one another.

WITH THE ADDITIONAL SUPPORT OF

Les Nouveaux Constructeurs

Production credits

Farshid Moussavi Architecture
Team: Farshid Moussavi, Guillaume Choplain, Marco Ciancarella, Yotam Ben-Hur
Film: Tapio Snellman
Project: Farshid Moussavi Architecture
Project Director: Farshid Moussavi
Project Team: Guillaume Choplain, Marco Ciancarella, Philippe Dufour-Feronce, Sebastian Gey, Álvaro Fernández García, Giulio Pellizzon, Walee Phiriyaphongsak, Ahmadreza Schricker, Emory Smith, Azizah Sulor, Joann Tang
Associate Architect: Richez Associés
Structural Engineering: Werner Sobek Structure
Building Services: Berim, Ginko Ingenierie
Cost/QS: Prima Ingenierie


Share this page on

Biennale Architettura
Biennale Architettura